Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΝ στο Λατώ fm: Δήμος Αγίου Νικολάου και όλη η ανατολική Κρήτη έπρεπε να είχαν κηρυχθεί… χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας (ηχητικό)

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου και όλη η ανατολική Κρήτη έπρεπε να είχαν κηρυχθεί… χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 5/2 ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου (ΔΕΥΑΑΝ) Κωνσταντίνος Αφορδακός μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τον Νίκο Σγουρό στο Λατώ fm 103,3.

Όπως τόνισε, “η βροχή που έπεσε χθες δυστυχώς ήταν για τα… λαγουδάκια. Σε συνάντηση που είχαμε στον Ο.Α.Κ. οι πρώτοι που βάλαμε το θέμα της λειψυδρίας σε Ηράκλειο και Λασίθι ήμασταν εμείς. Ο Δήμαρχος Μανώλης Μενεγάκης έχει έλθει ήδη σε επαφή με τους υπόλοιπους Δημάρχους του ν. Λασιθίου για τη συνδιεκδίκηση της ένταξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την Ιεράπετρα, που έχει και τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, να έχει ήδη ενταχθεί σε τέτοιο καθεστώς. Είμαι ευχαριστημένος με το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΑΝ που εδώ και μήνες έχουν σκύψει πάνω στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την εξεύρεση λύσεων. Τρέχουμε πανικόβλητοι να καλύψουμε τις όποιες απώλειες ώστε 1η Απριλίου με την έναρξη της τουριστικής σεζόν και στο πικ τον Ιούλιο-Αύγουστο να βρεθούμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από την έλλειψη νερού. Λόγω και του τουρισμού αντιλαμβάνεται κανείς το άγχος μας στον Άγιο Νικόλαο εάν προκύψει πρόβλημα λειψυδρίας το καλοκαίρι. Η κήρυξη αυτή θα είναι ένα εργαλείο για να αντισταθμίσουμε την καθυστέρηση της ωρίμανσης μελετών και τις κλειστή ‘στρόφιγγα’ των υπουργείων και στους 4 Δήμους του νομού”.

Για τη λύση της αφαλάτωσης
ο κ. Αφορδακός είπε πως “για τον δημότη και για εμάς θα είναι το ‘σίγουρο νερό’. Αυτή τη στιγμή επειδή έχουμε την προτεραιότητα εξεύρεσης υδάτινων λύσεων, θα πάρει 3-4 μήνες να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη μελέτη για τη Μονάδα αφαλάτωσης στην Πλάκα που θα μας δίνει 1.000 κυβικά νερού τη μέρα. Υπολογίζαμε το Πάσχα να ολοκληρωνόταν αλλά θα μας πάει τέλη καλοκαιριού αφού πρέπει να γίνουν ενέργειες για τις οποίες το επιστημονικό μας προσωπικό δεν επαρκεί. Για τη Μονάδα στις πηγές του Αλμυρού που έχουμε αρχίσει δειλά-δειλά να ακουμπάμε, δεν υπάρχει κοντινό χρονοδιάγραμμα πριν το 2026-27”. 

Πρόσθεσε επίσης πως “η μεταφορά του νερού από τον Αποσελέμη στον Άγιο Νικόλαο γίνεται με δικούς τους αγωγούς και η διαρροή στο ύψος των Λιμνών είναι ευθύνη του Ο.Α.Κ., εμείς από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή να κλείσουμε  τη ‘στρόφιγγα’ στη Νεάπολη που υδρεύεται από τον Αποσελέμη. Σε περίπου 1 με 1,5 μήνα θα γίνει η σύνδεση της υδατοδεξαμενής της Νεάπολης με τον ΤΟΕΒ του Χουμεριάκου, ‘λύνοντας’ τα χέρια και του ΟΑΚ να κάνει την επέμβαση για τη διαρροή αυτή”. 

Είπε ακόμη πως θα γίνει το προσεχές διάστημα καμπάνια ενημέρωσης στους πολίτες για μια λελογισμένη πρακτική διαχείρισης του νερού. Έχουν ήδη γίνει δε επαφές και συναντήσεις με το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Λασιθίου “ήταν πετυχημένες οι επαφές μας και πιστεύω θα δώσουν και αυτοί την προσπάθειά τους για να βγει το καλοκαίρι”.

Αναφερόμενος στην προληπτική ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου για τους χώρους καταφυγής και καταυλισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες, ο κ. Αφορδακός ως αναπληρωτής αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας είπε πως “εκδόθηκε για να ενημερώσουμε τους δημότες μας με βάσει και τη σχετική μελέτη του Καθηγητή Ευθ. Λέκκα επειδή πρέπει εάν και εφόσον προκύψει σοβαρό να είμαστε και εμείς έτοιμοι, είναι πρωτόγνωρο αυτό το φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο. Προς Θεού να μην υπάρχει κανένας πανικός στους πολίτες”.


Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com